Montagematerialen voor zonnepanelen

Voor verschillende daken zijn er verschillende soorten oplossingen voor de montage van zonnepanelen. Het montagemateriaal bestaat uit aluminium profielen en roestvaste schroeven en bouten. In sommige gevallen worden er zelfs geanodiseerd aluminium toegepast voor waardoor het aluminium zelfs tegen zoutwatermist bestendig is.

 

Zonnepanelen op pannendaken geschroefd dakhaak zonnepaneel montagemateriaal

Bij pannendaken werken wij veel met ValkPitched van Van Der Valk Solar waarbij er geïmpregneerd hout op de gordingen wordt geschroefd met roestvaste schroeven en daarop weer roestvaste dakhaken. Daarbij combineren wij geen materialen van verschillende fabrikanten om maar kosten te besparen omdat dit ten nadele kan werken op de fabrieksgarantie van 10 jaar. Meestal gaan wij het haken achter panlatten uit de weg omdat een panlat niet gemaakt is om trek- en druklasten te weerstaan. In de vechtmarkt is het niet moeilijk concessies te doen op kwaliteit, zie hier een filmpje van een installatie uit 2012 van een grote erkende zonnepaneleninstallateur.

Afbeelding: Voorbeeld van een geschroefde dakhaak op een pannendak van een woning uit de jaren ’60 waar de dunne panlat vast is gespijkerd met een dunne inmiddels verroeste spijker van inmiddels bijna 60 jaar oud. 

Zonnepanelen op platte daken

Voor platte daken werken we veel met FlatFix Fusion van Esdec uit Deventer (dezelfde fabrikant als van ClickFit). De zonnepanelen hebben een opstelling van 13 graden en kunnen ook oost-west worden opgesteld. De rijen zijn gekoppeld en de zij- en achterzijden zijn afgesloten waardoor de toe te voegen ballast wordt geminimaliseerd. Een oost-west opstelling wordt toegepast bij dakruimtes waar de vierkante meter optimaal benut moet worden of waar de opbrengst van de zonnepanelen zoveel mogelijk over de dag verdeeld moet worden. Esdec geeft een fabrieksgarantie van 20 jaar op hun montagemateriaal.

 

Beperkte ruimte op platte daken.

Bij beperkte ruimte op platte daken kan voor oost-west opstellingen gekozen worden maar soms komen zonneschansen ook goed van pas omdat het paneel wordt doorgebouwd in de hoogte zonder dat er een vrije ruimte achter het paneel nodig is. Zonneschansen leveren we van Van der Valk maar indien nodig maken we deze ook op maat van BO5 montageprofielen. Waar mogelijk hechten wij voorkeur aan de zonneschansen van Van der Valk met het oog op hun doordachte montagemateriaal en de bijkomende garanties.