schaduwmanagement schaduwbeheer zonnepanelen deventer

Schaduwmanagement

Opbrengstverliezen door schaduw

Schaduwmanagement zorgt voor een optimaal rendement van je zonnepanelen. Traditionele omvormers kunnen niet omgaan met schaduwwerking. Stel dat er op één van tien panelen schaduw valt dan zal dit het vermogen van alle panelen beperken. Deze omvormers kunnen vaak ook geen verschillende dakorientaties aan ( zoals bijvoorbeeld zuid-west icm zuid-oost etc.) of verschillende dakhoeken bijvoorbeeld 15-60 graden. Het laatste is afhankelijk van meerdere MPP-trackers (Maximum Power Point) per omvormer (meestal pas vanaf 3kW omvormers met 12 zonnepanelen).

Onderstaande systemenmet schaduwbeheer kunnen het vermogen per paneel opnemen en monitoren en wel omgaan met schaduwvorming, verschillende dakorientaties of montagehoeken.

Verschillende fabrikanten hebben hun eigen oplossingen voor schaduw

Solar Edge (Israelisch): Een centrale intelligente omvormer met een Power Optimizer per paneel  (gemonteerd onder het paneel op het montagesysteem op het dak). De optimizers zorgen ervoor dat ieder paneel het maximale vermogen door kan geven en als de omvormer uit staat er maar 1 Volt spanning op ieder paneel staat (vergelijk met 40V per paneel maal 20 panelen is 800V!), dit is een beveiliging voor de installateur en voor de brandweer bij het blussen. De fabrieksgarantie van de omvormer is standaard 12 jaar en van de optimizer 25 jaar.

Enphase (Amerikaans): Decentrale omvormers (micro-inverters) per paneel (gemonteerd onder het paneel op het montagesysteem op het dak).  Beperkte fabrieksgarantie standaard 20 jaar.

Tigo Energy (Amerikaans): Te combineren met iedere omvormer. SMA, Power-One en Fronius hebben een geschreven verklaring voor garantie bij gebruik van Tigo Module Maximizer. Fabrieksgarantie standaard 10 jaar en een opbrengstgarantie van 20 jaar.

Femtogrid (Nederlands): Centrale omvormer waarbij de panelen parallel worden geschakeld in plaats van in serie. Om spanningsverlies te voorkomen heeft ook hier ieder paneel een Power Optimizer gemonteerd welke de spanning opvoert van 40V naar 400V. Per 10 panelen wordt er een omvormer geplaatst. Fabrieksgarantie standaard 10 jaar.

SMA (Duits):  Heeft inmiddels ook micro-omvormers met extra beveiligingen door middel van een Multigate. Naast de micro-omvormer hebben zijn hun stringomvormers uitgerust met OptiTrac Global Peak schaduwbeheer (klik op de link voor een filmpje met uitleg). SMA heeft zoch ingekocht bij Tigo en levert vanaf begin 2017 ook omvormers die met Tigo optimizers te combineren zijn.

Let op: De standaard fabrieksgaranties van de meeste omvormers is ‘maar’ 5 jaar. In 2011 vertegenwoordigden Solar Edge, Enphase en Tigo samen 90% van het marktaandeel voor schaduwmanagementsystemen.

Hier links voor argumenten ten opzichte van het gebruik van micro-omvormers volgens Solar Edge (video) en Tigo. Zelf werken wij vooral met Solar Edge omdat wij hier goede ervaringen mee hebben, de prijs/kwaliteit goed ligt ten opzichte van alternatieven.Uiteraard kunnen wij ook de andere bovenstaande merken leveren en installeren indien u dit wenst.

Zie hier een link naar een monitoring-portaal van een door ons geleverd en geïnstalleerd Enphase systeem met 30 stuks REC panelen.