Enphase IQ 10T

Enphase IQ 10T 10kWh thuisbatterij

De salderingsregeling wordt afgebouwd:

Thuisaccu SolarEdge LG Resu&

Resu7 thuisaccu icm SolarEdge

En zonne-energie wordt straks veel minder waard. Wat kun je hieraan doen?

 

Slim schakelen:

Het slim laten schakelen van elektrische verbruikers zoals een (vaat-)wasmachine, elektrische verwarming, boiler of het laden van de auto wanneer de zon schijnt. Dit is de eerste stap en kan manueel of automatisch. Automatisch kan door een simpele tijdklok of door geautomatiseerde domotica oplossingen.

 

Energie bufferen:

In een boiler of auto kan energie worden opgeslagen. Zo ook in een thuisbatterij of -accu, hier kan dan weer gekeken worden naar het opladen/bufferen midden op de dag zodat er zo min mogelijk zonnestroom het net op geduwd wordt.

 

Accu opslag:

Een thuisaccu of- batterij is bedoeld om zonnestroom in op te slaan voor gebruik ’s avonds en ’s nachts.

Momenteel hebben wij twee typen accu’s geïnstalleerd:

  • Een Enphase thuisbatterij genaamd de IQ Battery van 10kWh, deze kan met ieder pv-systeem worden gecombineerd worden en laadt zich op via het AC-netwerk. Wij zijn ook gecertificeerd om deze in bedrijf te stellen.
  • Een LG-accu van 7kWh icm SolarEdge een omvormer, degene die wij hebben geïnstalleerd laadt via AC maar icm HD-Wave omvormers kunnen ze ook rechtstreeks met DC-zonnestroom opgeladen worden. Inmiddels heeft SolarEdge ook een eigen accu van 10kWh genaamd SolarEdge Home die alle randapparatuur al heeft ingebouwd om zo op een HD-wave omvormer te kunnen worden aangesloten. (Zie hier instagram foto’s en filmpje van dit systeem)

 

Slim laden van je thuisbatterij:

Accu’s kunnen laden op zonnestroom maar SolarEdge en Enphase zijn druk software aan het schrijven zodat gebruikers met een dynamisch contract hun accu kunnen laten laden bij lage stroomprijzen (bij veel wind of stroom) en ontladen wanneer deze prijzen hoog zijn (bij piekmomenten in de stroomvraag op het net). Op deze manier kan de accu geld verdienen voor de gebruiker, wordt het net stabieler en is dit ook goed voor het milieu omdat vraag en aanbod van groene stroom beter bij elkaar komt.

 

BTW terug te vragen:

Voor de gebruikers die energie gaan verhandelen met hun accu, dynamische stroomprijzen en EMS (Energie Management Software) is de BTW ook terug te vragen over de investering in de thuisaccu. Iemand koopt en verkoopt namelijk stroom waar BTW over geheven wordt. Dynamische stroomprijzen worden een dag van tevoren bepaald op grond van de verwachte wind en zoninstraling. Dit wordt bepaald op de stroombeurs genaamd EPEX.

 

Energie Management Software:

Momenteel zijn er veel partijen druk software aan het schrijven zodat er stroom verhandeld kan worden met de thuisbatterij. Het eerste kwartaal van 2024 verwachten we SolarEdge One en het vierde kwartaal hoopt Enphase met een software uit te komen. Deze diensten zijn kosteloos, SolarEdge en Enphase zijn ingericht op de verkoop van de hardware en de software is een bijkomende dienst van het product.

 

Wil je meer weten over een accuopslag en niet wachten totdat iedereen er een wil? Neem dan contact met  ons op en dan denken we graag met je mee!