De salderingsregeling wordt afgebouwd:
En zonne-energie wordt straks veel minder waard. Wat kun je hieraan doen?
Slim schakelen:
Het slim laten schakelen van elektrische verbruikers zoals een (vaat-)wasmachine, elektrische verwarming, boiler, of het laden van de auto wanneer de zon schijnt. Dit is de eerste stap en kan manueel of automatisch. Automatisch kan al door een simpele tijdklok of door geautomatiseerde domotica oplossingen.
Energie bufferen:
In een boilervat of auto kan energie worden opgeslagen. Zo ook in een thuisbatterij of -accu, hier kan dan weer gekeken worden naar het opladen/bufferen midden op de dag zodat er zo min mogelijk zonnestroom het net op geduwd wordt. Het laden van een elektrische auto vanuit een thuisbatterij raden we af omdat de capaciteitsverschillen te groot zijn (vergelijk een thuisbatterij van 5-20kWh met een autobatterij 40-100kWh).
Accu opslag:
Een thuisaccu of- batterij is bedoeld om zonnestroom in op te slaan voor gebruik ’s avonds en ’s nachts.
Momenteel hebben wij twee typen accu’s geïnstalleerd:
- Een Enphase thuisbatterij genaamd de IQ Battery van 10kWh, deze kan met ieder pv-systeem worden gecombineerd worden en laadt zich op via het AC-netwerk. Wij zijn ook gecertificeerd om deze in bedrijf te stellen.
- Een LG-accu van 7kWh icm SolarEdge een omvormer, degene die wij hebben geïnstalleerd laadt via AC maar icm HD-Wave omvormers kunnen ze ook rechtstreeks met DC-zonnestroom opgeladen worden. Inmiddels heeft SolarEdge ook een eigen accu van 10kWh genaamd SolarEdge Home die alle randapparatuur al heeft ingebouwd om zo op een HD-wave omvormer te kunnen worden aangesloten. (Zie hier instagram foto’s en filmpje van dit systeem)
Slim laden van je thuisbatterij:
Accu’s kunnen laden op zonnestroom maar SolarEdge en Enphase zijn druk software aan het schrijven zodat gebruikers met een dynamisch contract hun accu kunnen laten laden bij lage stroomprijzen (bij veel wind- of zonnestroom op het net) en ontladen wanneer deze prijzen hoog zijn (bij piekmomenten in de stroomvraag op het net). Op deze manier kan de accu geld verdienen voor de gebruiker, wordt het net stabieler en is dit ook goed voor het milieu omdat vraag en aanbod van groene stroom beter bij elkaar komt.
Een ruwe vanaf-prijs voor de levering en installatie van een 10kWh thuisbatterij is €9000 excl. de terug te vragen BTW (afhankelijk van bv. kabeltracé en uit te breiden of te vervangen groepenkast)
BTW terug te vragen:
Voor de gebruikers die energie gaan verhandelen met hun accu, dynamische stroomprijzen en EMS (Energie Management Software) is de BTW ook terug te vragen over de investering in de thuisaccu. Iemand koopt en verkoopt namelijk stroom waar BTW over geheven wordt. Dynamische stroomprijzen worden een dag van tevoren bepaald op grond van de verwachte wind en zoninstraling. Dit wordt bepaald op de stroombeurs genaamd EPEX.
De BTW terugvraag besteden wij uit aan De Centrale BTW Teruggave, welke de laatste jaren al honderden BTW teruggaven van zonnepanelen voor ons geregeld heeft (zie link voor meer informatie).
Of download hier de informatiefolder over de BTW terugvraag op thuisbatterijen.
Let op! De BTW is niet voor iedereen terug te vragen, doe De BTW Test om dit te controleren.
Energie Management Software:
Momenteel zijn er veel partijen druk software aan het schrijven zodat er stroom verhandeld kan worden met de thuisbatterij. De software SolarEdge One is inmiddels live en het derde kwartaal hoopt Enphase met een software uit te komen. Deze diensten zijn kosteloos, SolarEdge en Enphase zijn ingericht op de verkoop van de hardware en de software is een bijkomende dienst van het product. Deze software is ontworpen om zoveel mogelijk eigen zonnestroom in huis te houden, te handelen in dynamische stroomtarieven en een klein beetje op de onbalansmarkt (dus niet zoals uitgelegd in de volgende alinea). Beide fabrikanten hebben belang bij het behouden van een gezonde staat van de batterij omdat zij ook verantwoordelijk zijn voor de garanties van 10 jaar en 15 jaar).
Onbalansmarkt:
Er zijn ook energieleveranciers die puur thuisbatterijen verkopen om te handelen op de onbalansmarkt, met deze batterijen kan er meer geld per dag verdiend worden dan alleen in het handelen in dynamische stroom, maar deze batterijen kunnen wel tot 3 laadcycli per dag halen waardoor de accu uiteraard ook sneller kan slijten. Er worden terugverdientijden gecommuniceerd van 6-7 jaar, maar het kan ook betekenen dat deze batterij rond deze terugverdientijd versleten is. Een tweede nadeel is dat de klant zelf niets doet met de energie vanuit de batterij omdat deze alleen laadt en ontlaadt op het elektriciteitsnet op commando van de energieleverancier. Verder is het ook goed om te weten dat je veelal gebonden bent aan de energieleverancier voor de juiste aansturing van de batterij op hun software. Je koopt dus een batterij voor het lange termijn verdienmodel van de energieleverancier.
Wil je meer weten over een accuopslag en niet wachten totdat iedereen er een wil? Neem dan contact met ons op en dan denken we graag met je mee!